Hoe nemen we pijn waar in onze hersenen?
De wondere werking van het lichaam
Wanneer we ergens in het lichaam pijn ervaren is dat een signaal dat er ergens iets in het lichaam uit balans is geraakt. We zijn er vaak zo mee bekend dat we ons niet eens meer afvragen hoe pijn in het lichaam eigenlijk kan ontstaan. Welke processen komen daarbij kijken en hoe wordt pijn die op een bepaalde plek in het lichaam ontstaat aan de hersenen doorgegeven?
Wat is pijn?
In de basis kan pijn worden gezien als een waarschuwingssignaal dat door het lichaam wordt gegeven en eigenlijk zijn er drie soorten pijn. Als eerst is er pijn als je iets doet waarbij je het lichaam overbelast. Het lichaam laat je door de waarneming van pijn dan weten dat je een grens bereikt en dat je schade op kan lopen als de belasting verder gaat. Daarnaast ontstaat er pijn wanneer er weefsels door verwonding beschadigd zijn geraakt. Het pijnsignaal laat je dat dan duidelijk weten en een derde vorm van pijn is pijn die meer zeurend en soms op de achtergrond aanwezig is, zonder dat je een directe oorzaak voor de pijn kunt vinden. Deze derde vorm van pijn wordt soms ook wel somatisatie pijn of chronische pijn genoemd.
Het lichaam verstuurt een signaal
Maar hoe kan pijn dan in het lichaam ontstaan? Is het dan bijvoorbeeld zo dat de cellen die beschadigd zijn daadwerkelijk pijn doen en dat je dat voelt of zit dit toch wat anders in elkaar? Het bijzondere van pijn is dat de cellen of weefsels die beschadigd zijn niet direct pijn doen of het pijn signaal afgeven en dat je dat ervaart. Het ervaren van pijn zit iets complexer in elkaar. Op het moment namelijk dat weefsel zwaar wordt belast (het eerste type pijn) of zelfs beschadigd raakt (het tweede type pijn) worden er door de cellen en weefsels die beschadigd zijn twee soorten chemische stoffen, bradykinine en prostaglandine afgescheiden. Zodra deze stoffen worden afgescheiden zwermen ze in de ruimte die tussen de cellen in het lichaam aanwezig is. Op zich is er nu nog niets aan de hand en wordt er in het lichaam nog steeds geen pijn waargenomen maar zodra bradykinine en prostaglandine contact maken met gespecialiseerde zenuwcellen die pijn kunnen waarnemen wordt het pijnsignaal naar de hersenen geactiveerd.
Dit pijnsignaal ontstaat doordat in deze gespecialiseerde zenuwcellen nocireceptoren (of pijnreceptoren) aanwezig zijn. Deze receptoren bestaan uit zogenaamde ionen kanaaltjes die elektrisch geladen zijn en wanneer deze receptoren met de boodschapperstoffen bradykinine of prostaglandine in contact komen treed er een wisseling van de elektrische lading op en dit ladingsverschil vormt dan de aanleiding om een signaal naar de hersenen te sturen waar deze signalen in pijn wordt omgezet.
Waarneming van pijn in de hersenen
Deze waarneming van pijn in de hersenen stelt ons vervolgens in staat waar te nemen waar we voorzichtig moeten zijn en waar verzorging aan te geven. In dat opzicht kun je pijn zien als de taal van het lichaam om ons aan te geven waar het onze aandacht nodig heeft en de boodschapperstoffen bradykinine en prostaglandine blijven net zolang afgescheiden worden tot het lichaam zich weer heeft hersteld.
Zelfhelend vermogen
Bij pijn wordt overigens niet alleen een signaal naar de hersenen gestuurd om ons te waarschuwen maar heeft tevens een activerende werking op onze afweer systeem. Dit vindt plaats doordat door de depolarisatie van de pijnzenuw ook histamine die in het afweer systeem aanwezig is wordt vrijgesteld. Histamine zorgt er onder andere voor dat de doorbloeding naar een beschadigd gebied wordt vergroot waardoor het helingsproces meer voeding krijgt maar ook dat er meer witte bloedlichaampjes naar dit gebied worden gestuurd waarmee infecties in dit gebied worden tegen gegaan en de weefsels in het beschadigde gebied weer worden schoongemaakt. Wanneer de weefsels door het lichaam weer zijn gerepareerd zal het pijnsignaal vervolgens steeds verder worden verlaagd.
Wil je meer informatie over de twee jarige massage opleiding, kijk dan op deze pagina of breng een bezoek aan een informatie avond.