Ingesloten gevoelens

Ingesloten gevoelens

Als mens zijn we voelende en waarnemende wezens

Als mens zijn we voelende en waarnemende wezens, door de Daila Lama ook wel 'sentient beings' genoemd. We voelen en nemen waar wat er in onze omgeving gebeurt. Maar nemen we daarmee ook daadwerkelijk alles waar wat er waar te nemen valt of zijn er ook gevoelens en signalen die ons ontgaan of waar we ons minder bewust van zijn en welke consequenties heeft dat dan?

Waarnemen met onze zintuigen

Waarneming vindt primair plaats vanuit onze zintuigen, we zien, horen, voelen, ruiken of proeven dingen. Wat we waarnemen stroomt als het ware ons bewustzijn binnen van waaruit een innerlijke reactie tot stand zal komen op hetgeen we waarnemen. Vanuit deze reactie kunnen we ons bijvoorbeeld met een waarneming verbinden, ons ertegen verzetten of er juist niets mee doen en het helemaal langs ons heen laten gaan. Maar op basis waarvan nemen we deze besluiten, hoe kiezen we welke respons we aan een waarneming willen geven? Want doorgaans gaat dat ook nog eens razendsnel.

Deze keuzes maken we aan de hand van onze innerlijke beelden. Deze innerlijke beelden zijn verzamelingen van ervaringen die we in het verleden hebben opgebouwd en hoe we onszelf hebben geleerd hierop te reageren. Als er iets gebeurt wat lijkt op wat er in het verleden is gebeurt waar we indertijd positief op hebben gereageerd zal dat in het heden waarschijnlijk ook weer zo doen en zo blijven we patronen als het ware herhalen.

Verschillende niveaus van ervaren

Nu is het zo dat veel ervaringen op verschillende manieren in ons doorwerken. Stel er gebeurt iets wat we niet fijn vinden of ronduit een negatieve uitwerking op ons heeft gehad. We hebben dan de neiging om de gevoelens en gedachten die daarmee samengaan te negeren of simpelweg in ons te blokkeren. Het nadeel daarvan is echter dat de energie van deze ervaring nog wel in ons aanwezig blijft. Dit komt omdat we de angst of het verdriet dat door deze situatie is ontstaan nog niet hebben ervaren en deze angst blijft dus in ons voortbestaan. Hoe dit gaat doorwerken hangt een beetje van ons karakter af. Soms worden we daardoor meer voorzichtig dan nodig is en soms juist wat meer onvoorzichtig en als dit vastzetten van ervaringen vaker gaat gebeuren dan komen we steeds verder van onze innerlijke kern af te staan en kunnen we onszelf soms steeds minder makkelijk dan voorheen herkennen.

Ingesloten gevoelens

Door de gevoelens die op deze manier ingesloten raken, kapselt ook een stuk van onze persoonlijkheid in en raakt op deze manier ingesloten. Bij vastgezet verdriet gaat vaak ook wat van onze zachtheid mee, bij angst bijvoorbeeld voorzichtigheid en wanneer boosheid wordt ingesloten bijvoorbeeld initiatief. Een ander gevolg is dat we hier aan wennen. Na verloop van tijd weten we niet meer dat bepaalde gevoelens ingesloten zijn en herkennen ze dan ook niet zo makkelijk meer. Je went als het ware aan wie je bent. Het bewustzijn is wat dat betreft heel adaptief.

Bij jezelf naar binnen gaan

Gelukkig is er in dit proces ook een maar. Want hoe vast iets in ons ook kan zitten en hoe onbewust we daar na verloop van tijd soms ook van kunnen zijn, er is ook altijd ook iets in ons wat nooit zal vergeten wie we van binnen zijn. Dat ons steeds weer wenkt om het pad naar binnen te gaan en dat ons uitnodigt om daar weer contact mee te maken. Het is aan ons om naar deze innerlijke stem te luisteren en de uitdaging aan te gaan om voorbij de weerstand te gaan en weer te voelen en contact te maken met de gevoelens die in de loop der tijd in ons ingesloten zijn geraakt. Daarbij zullen dan niet alleen deze gevoelens en ervaringen weer kunnen stromen maar kan ook onze innerlijke kern weer stromen en kunnen we in het proces dat daarmee samengaat weer steeds meer zijn wie we van binnen zijn. Creatief of juist geduldig, luisterend of juist sprekend, nieuwsgierig en ondernemend, met vertrouwen, liefdevol en begrijpend.

Bijdrage integraal holistische massage

De rol die integraal holistische massage daaraan kan bijdragen is door mensen weer in contact te brengen met hun gevoel. Dit wordt tijdens de massage gedaan met een combinatie van verschillende massagevormen die worden afgestemd op de persoon. Om contact te maken met deze innerlijke lagen wordt daarbij naast de massage inhoudelijk vaardigheden ook gebruik gemaakt van haptonomie, coaching, zijnsoriëntatie en mindfullness waardoor een hele mooi afgestemde massage ontstaat. Als ontvanger krijg je daarbij de ruimte om bij jezelf naar binnen te gaan, te voelen, te ervaren en daarbij te onderzoeken wat ingesloten is geraakt en in dit proces weer steeds meer in je kracht te staan, steeds dichter bij wie je van binnen al bent, waarbij ook de balans en de harmonie tussen lichaam, geest, hart en ziel zich kan herstellen.

In dit vakgebied therapeut worden

Het lichaam spreekt wat dat betreft een verborgen taal waarvan het mogelijk is om daar weer naar te luisteren. Wil je mensen leren begeleiden om vanuit deze lagen het contact met zichzelf weer aan te gaan dan is het mogelijk om bij ons daarvoor de opleiding integraal holistische massage te volgen. Naast het eigen maken van de verschillende massage inhoudelijk en procesbegeleidende vaardigheden bieden wij daarvoor binnen de opleiding ook een innerlijk pad waarmee je professionele ontwikkeling door een combinatie van persoonlijke en therapeutische vaardigheden eigen kunt maken.

Heb je interesse om de opleiding te volgen dan nodigen we je van harte uit voor een bezoek aan onze informatieavond die wij periodiek organiseren. Wil je meer lezen over de wijze waarop wij de opleiding hebben opgezet, kijk dan verder via de volgende link: opleiding.

Deel dit thema: