Volg ons ook online:

Trauma healing

Er is sprake van trauma wanneer gebeurtenissen die zich in je leven hebben voorgedaan een ingrijpende invloed op je leven hebben gehad. Wanneer het trauma nog niet is verwerkt zet de spanning die daaraan onderhevig is zich in de weefsels van je lichaam vast. Zowel fsyiek als mentaal, emtioneel werkt deze spanning nog in je door.

Effect van trauma

Het effect van trauma kan zijn dat spanningen die zich in het lichaam voordoen doorwerken in stijve spieren. De levensenergie wordt er als het ware door geblokkeerd. Dit komt doordat dat deel van het leven wat zo ingrijpend is geweest niet meer vrij door het lichaam kan stromen. Zo wordt de ervaring als het ware afgeweerd. Oozaken van trauma kunnen zowel voorkomen uit een eenmalige gebeurtenis als ongevallen of geweld (wat zowel fysiek als ook psychisch of emotioneel van aard kan zijn) of langdurig waarbij je als persoon bijvoorbeeld bent onderdrukt. De klachten die hieruit voortkomen kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Fysieke pijn, vermoeidheid, psychische klachten, angstreactie, vermijdend gedrag, sociale isolatie, verslaving, emotionele instabiliteit of vermijdend gedrag. Wanneer trauma langdurig in het lichaam aanwezig is worden uiteindelijk alle gebieden van het lichaam en leven daardoor geraakt.

~ Soms kom je op een punt dat het zo niet verder kan ~

Behandeling

Behandeling van trauma is zeer effectief. Het gaat er daarbij om de nog niet verwerkte - en nog steeds aanwezige emotie waar bij trauma sprake van is - te verwerken. In een reeks van sessies begeleiden wij je daar bij. Daarbij wordt naar verschillende gebieden waarop het trauma zich kan manifesteren gekeken. Dit kan bijvoorbeeld het ontspannen van het fysieke lichaam zijn waardoor je weer meer contact kunt maken met het lichaam en het gevoel in samenhang met het doorwerken van mentale of emotionele pijn. Verdriet en boosheid kunnen in deze fase worden verwerkt. Ook kijken we naar gedachten of patronen die door het trauma zijn ontstaan waardoor gedurende het proces van helen het normale levenproces weer doorgang kan vinden en de negatieve invloeden van het trauma kunnen worden verwerkt.

Voorbeelden trauma

  • Geweld / Misbruik
  • Ongelukken in het verkeer of thuis
  • Psychische onderdrukking
  • Gepest worden
  • Operaties / Opname
  • Psychisch instabiele periode

De begeleiding is er daarbij op gericht om je te helpen die gebieden te bezoeken waar je zelf geen conact meer mee kunt maken, met verdriet, boosheid of de pijn van wat je overkomen is. Dit doen we op een gefaseerde manier en in het tempo wat bij je past.

Wat anderen over trauma healing zeggen

Marieke

Aanvankelijk realiseerde ik me niet dat er sprake van trauma in mijn leven was. Wel wat ik heel gespannen en liep ik soms over van achterdocht. Gaande weg kwam ik erachter dat ik in mijn leven altijd heel wat heb gedragen. Door de jaren heen heb ik hiervoor mijn manieren gevonden om ermee om te gaan. Wel was ik altijd moe en kon ik mij steeds slechter ontspannen. Op aanraden van een vriend kwam ik bij Positive Touch terrecht. Al snel kwam ik erachter dat de pijn in mijn lichaam veel dieper ging dan stress alleen, het liep samen met mijn leven en daarmee met mijn verleden. De druk die mijn ouders mij oplegden kwamen er nu uit. Ik heb ook heel wat boosheid gevoeld. Ik heb daarvan echte moeten leren dat toe te laten. Het was een hele opluchting nu dat eruit is. Ik voel mij veel meer mezelf, het gaat allemaal meer spontaan en ook de relatie met mijn partner en mijn kinderen is er stukken op vooruit gegaan.

Anneke

Depressie liep als een rode draad door mijn leven en relaties hielden geen stand. Ik dacht dat het kwam omdat ik de boel niet goed onder controle had en daar wat in had te leren. Ook dat ik beter zou moeten leren ontspannen en daarvoor ging ik naar Positive Touch. Wat me totaal verbaasde was dat onder mijn stress twee ervaringen van seksueel misbruik bleken te zitten die ik allang dacht te hebben vewerkt. Alles daarover was nog in mijn lichaam bewaard. Alle gevoelens verdriet, woede, boosheid en pijn deden nog steeds hun werk. In een reeks van sessies heb ik deze stap voor stap los kunnen laten. Het was een intens proces en hoewel het moeilijk was ben ik heel blij dat ik er doorheen ben gegaan. Hoewel de pijn nog steeds niet helemaal weg is als ik er aan terugdenk is de depressie vrijwel helemaal over gegaan en heb ik weer contact en vrede met wie ik van binnen ben.

Mark

Ik wist al tijden waar het om ging in mijn leven maar wilde er niets mee doen, zo dacht ik het uit de weg te gaan. Tot een vriend mij aanraade om er toch mee aan de slag te gaan. Ik ben namelijk als kind altijd al veel gepest op school en later ging dat door op mijn werk. Ik trok me veel terug en voelde me vrijwel altijd moe. Ook waren er veel gedachten in mijn hoofd en droomde ik veel in de nacht. Soms kwamen er dan geweldadige gedachten in mij op. Beschadigd voelde me vrijwel altijd bang in het contact. In de sessies heb ik heel wat frustratie los kunnen laten. Ik vond er een veilige omgeving om boos te kunnen zijn, ik werd daar echt goed in gestimuleerd. Wat ik heel bijzonder heb gevonden is dat ik gedurende het proces al merkte dat mensen anders met mijn om begonnnen te gaan, alsof het voelbaar is. Het was best een pijnlijk proces omdat ik ook mijzelf onder ogen moest zien maar ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Trauma healing ook voor jou?

Wil je weten of trauma healing ook voor jou van toepassing kan zijn? We nodigen je dan van harte uit om contact met ons op te nemen,

026 - 382 47 52 of info@positivetouch.nl Iljitsj van Kessel en Renate Pico.