Volg ons ook online:

Systemisch werk

Systemisch werk is net als PRI een ondersteunende werkvorm die wij toepassen binnen onze praktijk. Systemisch werk kan je op zeer helder wijze inzicht geven in de onderliggende dynamieken van patronen waarin jij als persoon in vast bent gaan zitten (of verstrikt bent geraakt). Voorbeelden hiervan zijn: familie, werk, hoe je omgaat met je energie, relaties of je omgeving.

Opstelling

Bij systemisch werk wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde opstelling. Dit is een ruimtelijke weergave (vergelijkbaar met de afbeelding links) van wat zich voordoet in je leven en geeft inzicht in de onderliggende dynamiek waarop het betreffende onderwerp van toepassing is. Hierdoor worden patronen zichtbaar en kan informatie naar boven komen die anders niet inzichtelijk zou worden gemaakt.

"Aan ieder systeem ligt een oorspronkelijke ordening ten grondslag en zonder het te weten is deze van invloed op ons."

Te gebruiken voor verschillende invalshoeken

Systemisch werk is onder ander te gebruiken bij:

  • Problemen of klachten in het persoonlijk functioneren
  • Inzicht willen krijgen in de achtergrond van klachten of ziekte
  • Vastzitten, niet vooruit komen in het leven
  • Patronen die zich herhalen
  • Familievraagstukken
  • Traumatische ervaringen

Maar ook wanneer je bijvoorbeeld emoties heel sterk voelt en wilt achterhalen waar ze vandaan komen of om meer inzicht te krijgen in je familie systeem en daarin onderliggende dynamieken. De kracht van systemisch werk is dat voorbij onze cognitieve vermogens ook met onderbewuste en onbewuste lagen wordt gewerkt en dat naast het krijgen van inzicht deze systemische bindingen of verstrikkingen ook kunnen worden geheeld.