Aanmelden

Training meridiaan therapie

Meridianen hebben een zeer belangrijke functie voor de body mind. Naast beheer van de levensenergie van het fysieke lichaam hebben zij tevens betrekking op mentaal, emotionele en spirituele aspecten van de bodymind. Tijdens deze training leer je hoe je meridianen in kunt zetten in je werk als integraal holistisch masseur en hiermee een verdieping kunt maken in het begeleiden van mensen bij hun proces.

 • Aantal dagen: 5
 • Tijd: 9:30 - 17:00
 • Prijs: € 565,00
 • Deelnemers: 10-14

Meridiaanleer

Meridianen zijn de dragers van onze fysiek, mentaal, emotionele en spirituele energie. Meridianen zijn energiebanen en zijn verspreid aanwezig over het hele lichaam. Zij voor de omzetting van energie naar de verschillende lagen van de body mind waardoor lichaam en geest optimaal kunnen functioneren. Iedere meridiaan staat daarbij voor specifieke kwaliteiten die met elkaar verbonden zijn. Met elkaar vormen zij een belangrijk en ingenieus systeem voor het goed functioneren van de bodymind en het lichaam als geheel.

Opbouw training

In de training leer je werken met de functie van de afzonderlijke meridianen en de werking van het meridiaansysteem als geheel. Zo staat de lever voor het verspreiden van onze levensenergie, in of uit balans zijn, frustratie. De dunne darm voor het vermogen om zowel fysieke als psychisch/emotionele en een teken dat deze meridiaan uit balans is kan zich uiten in onrust of besluiteloosheid. Daarnaast staan de nieren bijvoorbeeld voor zuivering en het vertrouwen in onze oerbron en wanneer deze uit balans raakt uit zich dat in stress, (ongegronde-) angst of niet meer in actie kunnen komen. Iedere meridiaan beschikt zo over haar eigen kwaliteiten. Tijdens deze training worden deze stap voor stap uitgewerkt en leer je de koppeling maken vanuit het proces van de cliënt.

Daarbij gaan we ook in op de meridiaanklok en het toepassen van de vijfelementen leer. Binnen deze klok heeft iedere meridiaan eigen perioden hebben van activiteit en rust. Inzicht in de werking van deze klok geeft je aanvullende mogelijkheden in het begeleiden van de cliënt. De vijfelementenleer daarentegen laat zien dat er verschillende elementen en daarmee samenhangende meridianen zijn die elkaar versterken of juist transformeren en overgaan in elkaar. Zo zijn de blaas en nier meridiaan water elementen, de dunne darm en hart vuurmeridianen en milt en maag aarde meridianen. Het werken met deze vijf elementen draagt ertoe bij dat je de cliënt vanuit dit systeem op een dieper niveau kunt begeleiden bij zijn of haar bewustwordingsproces. Vooral op het gebied bij het versterken of verzachting van kwaliteiten of juist bij transformatie van het innerlijke proces.

Werking bodymind

Omdat de bodymind structuur in het meridiaanstelsel weerspiegeld wordt draagt deze training bij aan verdiepende begeleiding bij het bewustwordingsproces van cliënten. Zowel diagnostisch als procesmatig leer je nieuwe mogelijkheden voor het begeleiden van de cliënt. Dit wordt versterkt doordat in de meridianen patronen zichtbaar worden gemaakt die een waardevolle aanvulling op de begeleiding zijn. Het helpt je om verder te kijken waarbij het meridiaanstelsel daarbij als een vorm routemap of landkaart werkt om informatie die in de bodymind zit ingesloten naar boven te krijgen. Meridiaantherapie sluit daarmee één op één aan op de methodiek van integraal holistische massage zoals je deze in de opleiding eigen hebt gemaakt.

 • Inhoud van de training

  Om de vaardigheden hiervoor eigen te maken komen in deze training verschillende onderdelen aan bod.

  • Loop en ligging van de meridianen en belangrijkste knelpunten per meridiaan
  • Combinatie meridiaanleer & bodyreading
  • Analyse vanuit het meridiaanstelsel
  • Stijgende en dalende stromen naar proceswerk vertalen
  • Werking van de meridiaanklok toepassen in de begeleiding
  • Werken met principes van volte een leegte
  • Stagnatie en stroming
  • Toepassing van de vijf elementenleer
  • Voedende, stabiliserende en transformerende stromen
  • Principes van yin yang nader uitgewerkt
  • Verbindingen tussen de verschillende meridianen (versterkend en verzwakkend)
  • Integratie vijf elementen leer & vier lichamenmodel
  • Diagnose en analyse

  Tussen de lesdagen is er huiswerk, waarmee je de opgedane kennis en ervaring kunt verdiepen.

 • Aantal deelnemers
  minimaal 10 en maximaal 14

  Opleidingsdata

  Docenten:
  Renate Pico,  Iljitsj van Kessel

  Locatie:
  Vijfmorgenland, Vosstraat 8, 6971 KN  Brummen

  Prijs:
  565 euro, inclusief lunches, reader en het boek de Tao van gezondheid van Conny Coppen (dit boek maakt onderdeel van de training uit).

  Accreditatie
  Deze training is KTNO/BATC en CAT geaccrediteerd.

  Studiebelasting
  De studiebelasting voor deze training bedraagt 4 tot 5 uur per week. Daarnaast wordt er tussen de lesdagen met medestudenten een aantal maal thuis geoefend. 

  Klik op de link om terug te gaan naar de homepage van de massage opleiding.

  “Bijzonder mooie en verdiepende aanvulling op de methodiek van integraal holistische massage. In de opbouw van de training wordt je meegenomen in de werking van de verschillende meridianen en dat toe te passen en te vertalen in de massages. De huiswerkopdrachten heb ik bovendien als stimulerend ervaren om me er nog verder in te verdiepen! Kortom: verrijkende kennis, die praktisch toepasbaar is. Een aanrader!”

           
   

  “Wat een mooie training is dit! Ik ben blij verrast over de verdiepende werking van deze massages, wat een mooie aanvulling. Je maakt extra verdieping tijdens de opleiding, door de vakliteratuur te lezen en een kort verslag te schrijven. Het stroomt echt binnen de groep en in de massages. Ik ben enthousiast! ”