Aanmelden

Studiedag stress en reflectie

De tweede studiedag van het jaar bestaat uit een tweeluik en zal in september en oktober worden gehouden. Tijdens deze studiedag staat het werken met stress en reflectie centraal. Om cliënten hier verder mee te kunnen begeleiden leer je een methodiek waarbij massage inhoudelijke vaardigheden met een specifiek voor dit thema ontwikkeld werkmodel met elkaar worden gecombineerd.

 • Aantal dagen: 2
 • Tijd: 10:00 - 16:00
 • Prijs: € 130,00
 • Deelnemers: 10 - 16
Kenmerken
 • Specifieke methodiek om cliënten te begeleiden bij reflectie op stress
 • Werken met de innerlijke kracht om tot inzicht te komen
 • Zachte en ruimtegevende technieken die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.
 • Mogelijkheid om specifieke vragen in te brengen en met elkaar te bespreken.
 • Model voor inventarisatie van stress

Werkwijze studiedag

De studie tweedaagse wordt aangevangen met het scheppen van een theoretisch kader waarin wordt ingegaan op de dynamieken van stress (opbouw fase, weerstandsfase, uitputtingsfase) en wat de kenmerken per fase zijn (waarmee je deze bij de cliënt kunt herkennen en onder de aandacht kunt brengen) en hoe stress zicht fysiologisch verankert in de bodymind structuur. In de resterende tijd komt stap voor stap de methodiek voor het begeleiden van de cliënt bij innerlijke reflectie en loslaten van stress.

Fysiologische onderwerpen:

• Stress in spier-, bindweefsels en gewrichten
• Ademhaling, zenuwstelsel, hormoonhuishouding
• Celdeling en veroudering
• Zichzelf in stand houdende kringlopen

Studiedag stress en zelfreflectie vanuit ontspanning

De massage die we tijdens deze tweedaagse aanbieden is reflectief van aard. Wei-Wu-Wei, niet oplossend van aard of gericht op herstel maar om mensen in een meditatieve rust mee te nemen op een reis in het lichaam en daarmee in het bewustzijn. De aandacht in de massage is erop gericht mensen te laten voelen en te laten ervaren hoe het met ze is. Letterlijk om een moment bij zichzelf stil te staan. We werken daarbij zacht en ruimte gevend. Om daarbij toch in de juiste diepte te komen leer je daar tijdens deze tweedaagse een aantal specifieke technieken voor.

Inhoud

 • Zelfreflectieve massage technieken (vanuit Wei-Wu-Wei filosofie)
 • Inzicht in anatomie en fysiologie van stress
 • Stapsgewijze benadering voor het werken met de bodymind
 • Toepassen theoretisch stressmodel (herkennen cliënt situatie)
 • Niet probleem oplossend werken

We kiezen deze dagen juist voor het werken vanuit rust omdat dit de weg is die bij stress is te gaan. Rust wil overigens niet zeggen dat we niets doen maar krijgen naar wat de bron is waardoor de onrust in iemands leven ontstaat. Wat zijn stressoren die in iemand aanwezig zijn. Om mensen te begeleiden hier meer grip op te krijgen leer je daarvoor een begeleidingsmodel dat bestaat uit een combinatie van massage inhoudelijke vaardigheden en gespreksvaardigheden tijdens de massage.

Deelname

Wil je deelnemen aan deze studiedag? Je bent van harte welkom. Het aantal beschikbare plaatsten is altijd beperkt, wil je zeker zijn van deelname dan kun je ook een plaats reserveren.

 • Data & Informatie

  Aantal deelnemers:
  Minimaal 12 maximaal 16

  Opleidingsdata

  Aantal dagen:
  2 dagen van 10:00 tot 16:00

  Docenten:
  Afwisselend door Iljitsj van Kessel of Renate Pico.

  “De studiedagen zijn zeer waardevol. Ik probeer dan ook altijd vrijwel iedere studiedag aanwezig te zijn. Nieuwe thema's, verdere ontwikkelingen, alles komt aan bod. Het is heel waardevol om een hele dag bij een speciaal thema stil te kunnen staan. ”

           
   

  “Ik heb op zaterdag 18 januari de 1e studiedag orgaan massage gevolgd. Een heel erg boeiende en leerzame dag. Ik kijk nu al uit naar de 2e dag, wil hier nog veel meer van leren! een hele mooie aanvulling op de massages die ik nu al geef!”

           
   

  “Zaterdag 16 januari de studiedag "massage en organen" gevolgd. Het was een heel inspirerende dag. Ik heb direct het geleerde met succes toe kunnen passen in mijn massage praktijk. Ben erg benieuwd naar het vervolg op 18 februari a.s.”

           
   

  “28 januari 2016 de eerste van 2 studie dagen gevolgd met het onderwerp massage van de organen. Het was een hele boeiende en leerzame dag en ik kijk uit naar het 2e deel in februari. Fascinerend hoe je lichaam reageert op deze vorm van massage. ”

           
   

  “Ik heb de studiedag van 18 juni weer als heel bijzonder ervaren!! Ik heb Veel geleerd en ben weer! beter gaan begrijpen waar het bij het masseren om gaat. Verder de diepte in en de cliënt laten voelen wat er in het lichaam speelt. Deze week heb ik een aantal mensen gehad die als herboren weer de deur uitliepen en zich weer "heel" voelden. Zo mooi om te ervaren! Nogmaals veel dank voor de inspirerende lessen!!”