Aanmelden

Opleiding tot coach voor masseurs en massagetherapeuten

Speciaal voor masseurs en massagetherapeuten hebben wij deze opleiding tot coach opgezet. Het is een waardevolle training die inspeelt op de behoefte van deze tijd waarin minder lichaamsgericht zal worden gewerkt en ook behoefte zal zijn aan ondersteuning op cognitief vlak. De compassie die wij als masseurs al hebben vloeit in deze training met ondersteunende coachingsvaardigheden samen.

 • Aantal dagen: 8
 • Tijd: 09:00 - 12:00
 • Prijs: € 425,00
 • Deelnemers: 14-18
Kenmerken
 • Gespreksvoering, vraagstelling, begeleiding en structuur van het coachingsgesprek
 • Inzicht in het coachingsproces en ondersteunende tools
 • Koppeling naar specifieke thema's als coaching bij ziekte, stress, trauma en emoties.
 • Vindt goede aansluiting bij je werkzaamheden als masseur of massagetherapeut.
 • KTNO geaccrediteerd (2 ECTS punten voor bijscholing)

Actuele situatie

Als masseurs en massagetherapeuten weten we het, binnen de praktijk is vaak veel ruimte voor gesprekken die vaak verder gaan dan waar iemand op het eerste gezicht voor komt. Zeker nu we ineens met deze bijzondere situatie rondom corona worden geconfronteerd met alle veranderingen en onzekerheden die in deze tijd spelen. Hoe geven we nu richting aan het gesprek en hoe kunnen we mensen nu helpen bij het zetten van de volgende stap. In deze training krijg je hiervoor de tools aangereikt.

Opzet van de opleiding

De training is zo opgezet dat je mensen vanuit verschillende thema's bij coachingsvraagstukken leert begeleiden. Daarnaast ga je tijdens de training in op belangrijke coachingstools. Gespreksvoering, vraagstelling maar ook op de structuur van het gesprek. Hoe begin je een gesprek, wat doe je in het midden en hoe geeft je vervolgens een mooie afronding aan het gesprek met vervolgafspraken die daarbij worden gemaakt. In de training werk je op vier lagen. De eerste laag zijn de basis gespreksvaardigheden: hoe empower je de cliënt, hoe maak je contact, wat voor soort vragen stel je zodat het gesprek zich echt kan ontvouwen tot een vruchtbaar coachingsgesprek.

Daarnaast leer je werken met een aantal belangrijke coachingstools zoals luisteren, samenvatten, doorvragen en de verschillende varianten die daarin zijn maar ook het gesprek vanuit contact en verbinding vorm kunt geven. Dat is de tweede laag. De derde laag bestaat uit het begeleiden van mensen bij verschillende thema's. Enkele voorbeelden hiervan zijn begeleiding bij stress, bij oplossingsgericht coachen, lichaamgericht coachen (coaching bij gevoelens) maar ook een aantal actuele thema's als coaching bij ziekte en rouw. Per thema maak je hierbij belangrijke punten in de gespreksvoering eigen en ga je ook in op de onderliggende theorie.

De vierde laag richt zich op het doen van interventies. Hoe geef je deze vorm, hoe doe je dat zo dat de cliënt daardoor de verdieping kan maken die het nodig heeft. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en tijdens de training komen deze stap voor stap aan bod.

Werkwijze

De training is zo opgezet dat via videoverbinding (Zoom) les wordt gegeven. Je werkt daarbij in groepen van 12 tot 18 personen. Het eerste deel van een lesdag bestaat uit een seminar van ongeveer 1 uur. Hierin gaan we in op de theorie en de onderliggende werkvormen die tijdens de lesdag wordt toegepast. Het tweede deel van de les bestaat uit het oefenen. Dit doe je met medestudenten. Hiervoor werk je tijdens iedere lesdag in aparte kamers/ruiimtes van het video programma 1 op 1 waarbij je tevens feedback krijgt van de docenten en je de stof goed eigen kunt maken. Aan het einde van iedere lesdag is er bovendien steeds een evaluatie waarbij de belangrijkste inzichten van de dag in de groep worden besproken ter verdieping van het leerproces.

Als deelnemer aan de training krijg je toegang tot een studie omgeving die ook na afloop van de training toegankelijk blijft. Hierin vind je naast de lesdocumenten aanvullende tools en ondersteunend lesmateriaal. Na afloop van de training wordt er na twee weken een follow-up moment gepland waarin ervaringen die zijn opgedaan met elkaar worden besproken en geëvalueerd. Kijk voor een compleet overzicht van de lesdagen hieronder bij het tabblad data & info.

Ps, wil je deelnemen en zijn de data niet passen voor je, stuur dan een mail naar: info@positivetouch.nl. Dan houden we je bij het plannen van nieuwe data op de hoogte!

 • Programma

  Basisprincipes coaching
  Wat zijn de basisprincipes van coaching. Welke rol heb je, hoe begeleid je mensen bij verandering, waar liggen verantwoordelijkheden en grenzen. Wat is de structuur van het coachingsproces en welke stappen worden daarbij gezet.

  Gespreksvaardigheden / Motiverende gespreksvoering
  Basisvaardigheden om gesprek vorm te geven, overzicht te krijgen, te structureren, ordenen, vraagstelling, doorvragen, samenvatten, in perspectief plaatsen, erkennen, beamen en duiden situatie. Hierbij maken we in deze training gebruik van een aantal basisprincipes van motiverende gespreksvoering (MVG).

  Stresshantering/stressmanagement
  Stress werkt zeer verstorend op de gezondheid, vitaliteit en de daarmee samenhangende verlaging van de immuniteit. In deze module ga je in op wat je kunt doen om mensen te helpen hun stresslevel te verlagen. Met thema's als de helende kracht van acceptatie, ordenen en oplossingsgerichte ondersteuning.

  Coaching bij ziekte
  Tijdens de module coaching bij ziekte ga je in op het coachen van mensen bij ziekte. Hierbij leer je werken vanuit een fasen model voor coaching bij ziekte. Daarbij gaan we tijdens deze module ook specifiek in op aspecten van covid-19, angsten die daarbij zijn en hoe daarmee kan worden omgegaan.

  Rouwverwerking
  Rouwverwerking doet zich zowel voor in persoonlijke als ook in professionele sfeer. Verlies, een thema wat deze dagen veel aan de orde is. Naast begeleiding ga je in deze module ook in op de verschillende fasen die bij rouwverwerking aan de orde zijn en welke begeleiding je daarbij per fase kunt geven.

  Traumabegeleiding
  In deze module leer je mensen begeleiden om traumatische ervaringen en wat daarbij naar boven komt zowel aandacht als een plek te geven. Naast empathische vaardigheden leer je een model waarmee je kunt helpen het trauma weer te integreren.

  Lichaamsgericht coachen
  Naast de bovenstaande coachingsvaardigheden leer je in de training ook lichaamsgericht coachen waarbij je mensen in contact kunt brengen met gevoelens en onderbewuste lagen die in het lichaam aanwezig zijn.

 • Werkwijze opleiding samengevat
  • Iedere lesdag bestaat uit een seminar van ongeveer 1 uur (8 uur totaal)
  • Oefening vindt plaats per lesdag in twee of viertallen (16 uur totaal)
  • Om de twee lesdagen evaluatie moment, 1 uur per keer (2 uur totaal)
  • Zelfstudie 24 uur. Totaalduur studie: 50 uur.

  Begeleidend materiaal

  Voorafgaand iedere lesdag ontvang je begeleidende documenten ter voorbereiding en als naslagwerk. (met theorie en praktische oefeningen).

  Aanwezigheid bij lessen

  Verkrijging van diploma bij 85% aanwezigheid bij lessen en oefensessies.

 • Aantal deelnemers
  Minimaal 14 - maximaal 18 personen

  Cursusdata

  Startdatum: 26 september. Vervolgdata: 3, 10, 24 en 31 oktober, 7, 14 en 28 november van 09:00 - 12:00 uur (uitloop tot uiterlijk 12:15 uur) - Meerdere plaatsen vrij.

  Evaluatie 12 dec van 09:00 tot 11:00 uur (inbreng van de deelnemers).

  Prijs
  425 euro. Inclusief reader en permanente toegang studenten omgeving.

  Certificaat
  Na afronding van deze training met goed resultaat ontvang je een diploma.

  Accreditatie
  Deze opleiding is landelijke geaccrediteerd door de KTNO (2 ETCS als bijscholing)

  Docententeam:
  Iljitsj van Kessel en Renate Pico. Beiden hebben inmiddels meer dan 15 jaar ervaring in het begeleiden van mensen en het opleiden van studenten.

  “Wat een welkom cadeau voor mezelf in deze Corona-tijd. Positive Touch komt met een coachingstraject nu het masseren (tijdelijk) niet mag. Ik zit in de eerste groep die start en na 4 trainingsdagen is het al zo'n cadeau voor jezelf, maar ook zeker nu in te zetten voor je cliënten. Ook voor straks, wanneer we weer in de praktijk aan het werk mogen is dit een hele mooie tool. Kwalitatief goed in elkaar gezet, net als de massage-opleiding en zelfs ook al zijn we de eerste in deze, geen kinderzeer, het is zeer vakkundig opgebouwd. Via zoom zijn de lessen, eerst met elkaar op een scherm, en na de pauze ga je één op één met elkaar aan de gang, in aparte zoomkamers. Ik ben geen digitaal wonder en heb er ook niet veel mee, maar het werkt ook "op afstand" want je zit zo in de sessie alsof er geen computer bestaat. Een aanrader, voor nu, maar ook voor ná Corona.”

           
   

  ““Ik zit nu halverwege de opleiding en ben enorm blij om in deze tijd dit te kunnen doen. Het zo werken online kan zeker net zo krachtig zijn als het masseren. De docenten zijn bekwaam en de samenwerking is goed. Er komt natuurlijk ook wat theorie bij kijken, maar er wordt ook veel geoefend. Bij het oefenen blijkt dat je zelf ook geconfronteerd wordt, of dingen duidelijker krijgt zodat je er weer rijker van wordt en persoonlijk groeit. Ik ben dankbaar voor dit cadeautje en kijk uit naar het 2e gedeelte van de opleiding. Zeer bruikbaar voor het (nog) beter klaar staan voor de klanten (medemens).””

           
   

  “Ik ervaar deze coachingsopleiding als een verrijking voor mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. De opzet van de training vind ik erg prettig: s'ochtends een seminar waarbij een thema wordt toegelicht en uitgewerkt met uiteraard aandacht hoe je hierbij kunt coachen. Daarna volgen er coaching-oefensessies waarbij je actief met het thema aan de slag gaat. Ik zie de meerwaarde van deze training niet alléén voor de periode waarin we ons nu begeven(praktijk gesloten ivm corona-crisis) maar zeker óók voor straks als het masseren en werken in de praktijk weer mogelijk is. Doordat we geen rollenspel aangaan in de coachingsessies, maar werken met thema's die een ieder persoonlijk raken werkt deze training ook door op je persoonlijke ontwikkeling waardoor je, vind ik, feeling krijgt met coaching (je coacht en bent coachee) Iljitsj en Renate begeleiden dit proces liefdevol en delen hun kennis met passie! Ik vind deze training een aanrader en een mooie aanvulling voor masseurs en massagetherapeuten. Mariel”

           
   

  “Ik ervaar de opleiding als heel praktisch. Iedere studiedag bestaat uit een stuk theorie en een stuk waarin er 1 op 1 geoefend wordt. Er is een duidelijke structuur wat helpt om de opgedane kennis direct in mijn eigen praktijk toe te passen. De interactie met Iljitsj en Renate is erg prettig, zij geven veel ruimte voor eigen inbreng en vragen. De opleiding geeft mij inzicht in hoe coachen via internet werkt en hoe efficiënt het is. Ik vind het bijzonder om te ervaren hoe makkelijk er een verbinding kan ontstaan tussen cliënt en coach ondanks dat er via internet gecommuniceerd wordt. Leuke groep mensen, goede begeleiding!”

           
   

  “Vorig jaar de integraalmassage opleiding afgerond en was net begonnen met het therapeutisch jaar. Om toch verbondenheid te blijven voelen kwam deze online cursus op het juiste moment! Met het deelnemen aan de cursus ben ik een een grote uitdaging aangegaan nl. het aandurven kijken van mijn faalangst en onzekerheden. Ik ben heel blij dat ik deze stap gezet heb! De opleiding voelt voor mij als heel toegankelijk omdat iedereen mag zijn wie hij is en de opleiders ook zo zich zelf zijn. Ook met een scherm ertussen is de verbinding heel erg goed te voelen. Het mooie is dat het scherm letterlijk je eigen spiegel is. Ik zie hoe bedrukt ik kan kijken en hoe ik kan openen met lachen. Iets extra`s dus waar ik vooraf niet aan had gedacht. Fijn is de structuur die wordt gegeven. Vooraf aan de dag ontvang je info over de manier van coachen die de volgende dag behandeld gaat worden. Tijdens de oefensessies kun je om hulp vragen en wordt er soms meegekeken waarmee ik mijn angst kan aankijken. Fijn is te ervaren dat je met coachen elkaar nodig hebt. Het vertrouwen in elkaar en de bereidheid er voor de ander te willen zijn. Dat gevoel geven de opleiders je ook. Ik heb zeker het gevoel nu al dichter bij mezelf te zijn wat ook wel als nieuw voelt en dat daarmee de verbinding met de ander ook als makkelijker voelt. Al met al is de opleiding een grote aanvulling en eye -opener hoe je er nog meer kunt zijn voor de ander en is het voor mij voelbaar dat er vanuit het hart gewerkt wordt. Heel mooi verbindend werk! ik gun het iedereen:) ”

           
   

  “Deze opleiding is een aanrader deze opleiding, heel veel diepgang in de gesprekken ondanks het beeldscherm. Daarbij komen mooie thema's aan bod en die worden goed uitgewerkt! ”