Aanmelden

Training diepe bindweefselmassage

Diepe bindweefselmassage is een holistische wijze om mensen te begeleiden bij heelwording en bewustwording van lichaam en geest. De methode is erop gericht om spanningen en klacht gebieden in het lichaam zowel fysiek de ruimte te geven voor herstel en geeft daarbij tevens inzicht in de oorzaak en achtergrond waardoor met de kern van de klacht wordt gewerkt.

 • Aantal dagen: 8
 • Tijd: 09:30 - 16:30
 • Prijs: € 835,00
 • Deelnemers: 10 tot 14
Kenmerken
 • Werkt door in zowel fysieke als mentaal, emotionele lagen
 • Herstelt de balans in het lichaam op duurzame wijze
 • Geeft inzicht in oorzaken en achtergronden van spanningen en klachten
 • Activeert het zelfhelend vermogen van lichaam en geest
 • Structurele werkwijze voor het hele lichaam

Werking van bindweefsel?

Bindweefsel is een specifiek weefsels (fascia) dat in en om alle spieren in het lichaam aanwezig is. Het geeft het lichaam zowel vorm en structuur als kracht en flexibiliteit. Spanningen die in het bindweefsel worden vastgezet, zorgen ervoor dat de weefsels minder flexibel en stijver worden met klachten tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan schouder-, nek- en rugklachten, vermoeidheid of stagnatie van levensenergie.

Ook emotionele of mentale spanningen hebben zo hun uitwerking op het bindweefsel. Wanneer emoties nog niet zijn verwerkt of wanneer we niet in contact met ons lichaam zijn worden de spanningen die hieruit voortkomen in de bindweefsels van het lichaam vastgehouden. Het lichaam wordt hiermee nu belast.

Body Mind Connectie

De fascia is daarmee in sterke mate gekoppeld aan de body mind connectie (BMC), wat staat voor de onderlinge verbinding tussen lichaam en geest. Deze connectie is de verbinding tussen lichaam en geest en deze zijn gelijktijdig met elkaar verbonden. Deze geven beide informatie aan elkaar door en communiceren met elkaar. Echter, wanneer er spanningen in het lichaam aanwezig zijn raken deze informatie stromen geblokeerd. Het wordt dan minder goed mogelijk om te voelen of om naar de signalen van het lichaam te luisteren

Werking diepe bindweefsel massage

Diepe bindweefsel massage is er met behulp van speciale technieken op gericht om de verbinding tussen lichaam en geest weer te herstellen. Het werkt als het ware op de scheidingslijn tussen lichaam en geest. Hierdoor kan iemand weer in contact worden gebracht met zijn of haar diepere lagen, zowel fysiek als mentaal of emotioneel. Oude spanningen of ervaringen kunnen hiermee weer naar boven komen en worden verwerkt waardoor de onderliggende noodzaak voor het lichaam om deze vast te houden vervolgens niet meer aanwezig is. De spanning kan worden losgelaten en de levensenergie kan nu weer vrij gaan stromen. Bovendien kan hierdoor ook op mentaal/emotioneel vlak meer vrijheid ontstaan en ben je in staat om mensen op een geheel natuurlijke manier te ondersteunen bij bewustwording en innerlijke groei.

 • Informatie

  Omvang groep
  10 tot 16 deelnemers

  Niveau
  Om aan deze training deel te nemen heb je minimaal 5 dagen massage onderwijs gevolgd.

  Trainingsdata

  Lestijden
  Dagelijks van 09:30 tot 16:30 uur

  Studiebelasting
  De gemiddelde studiebelasting voor deze training is 5 tot 6 uur per week. Dit bestaat uit het oefenen (ook met andere deelnemers uit je groep) en het bestuderen van de bijbehorende achtergrond en theorie.

  Certificaat
  Deze training wordt afgerond met een certificaat. Deze is landelijk erkend door de BATC.

 • Opbouw van de training

  De training diepe bindweefselmassage bestaat zowel uit het eigen maken van de massage technische vaardigheden als uit procesbegeleidende vaardigheden. Om de gehele methode te leren wordt met drie verschillende blokken gewerkt:

  Blok 1 - Fundament

  In het eerste blok worden de basis technieken van diepe bindweefselmassage eigen gemaakt. Dit zijn technieken die zowel met duimen, vingertoppen, knokkels en de elleboog worden toegepast. Centraal daarbij staat dat je leert hoe deze technieken in afstemming en wisselwering met de ontvanger worden toegepast. Om daarin goed en efficiënt te kunnen begeleiden worden de technische vaardigheden in deze fase ondersteund met procesbegeleidende vaardigheden waarmee je de ontvanger kunt begeleiden om zich te openen voor dit diepere werk.

  Blok 2 - Body Mind fase

  In de body mind fase leer je de massage te verdiepen waardoor ook mentale en emotionele lagen bereikt kunnen worden. Ook leer je de specifieke spanningsgebieden waar in de eerste fase op is gewerkt verder uit te werken en te verbinden met het onderliggende spanningspatroon.

  Blok 3 - Energie fase & Integratie

  In de afsluitende fase van deze training leer je werken vanuit de energie die in de bindweefsels aanwezig is. Hierdoor wordt de massage dieper en meer subtiel. Je gaat dan ook meer fijngevoelig werken en begeleid de cliënt in zijn eigen heelwordingsproces. Ook richten we ons in deze fase meer op de balans in het lichaam als geheel. Daarbij komen in deze afsluitende fase tevens het werken met chronische spanningen en sessieplanning¹ aan bod.

  Tijdens het doorlopen van de training maakt het ontvangen van de massages een belangrijk onderdeel van het leerproces uit. Je maakt hier ook drie leerverslagen van.

  ¹ Sessieplanning maakt tevens een belangrijk deel van deze training uit. Hierbij worden drie verschillende fasen onderkend; het primair klachtgebied, het onderliggende spanningspatroon als de balans in doorstroming in het lichaam als geheel die je in de tijd leert faseren als tijdens de sessies leert begeleiden.

  Studiemateriaal

    •  Reader diepebindweefselmassage (Positive Touch) met heldere uitleg van zowel toepassing als theorie.
    •  DVD diepebindweefselmassage met compleet uitgewerkte voorbeelden en stapsgewijze uitleg.

 • Achtergrond

  Het bindweefsel in ons lichaam is één van de belangrijkste bouwstenen om het lichaam vorm en structuur te geven. Uniek daarbij is dat bindweefsel zowel zacht en elastisch kan zijn als stug en niet meegaand. Hierdoor vormen ze een belangrijke schakel bij onze gezondheid en vitaliteit.

  Daarnaast heeft bindweefsel ook een holistische functie omdat er tevens mentaal/emotionele spanningen in kunnen worden opgeslagen. Ze vormen de verbinding met onze bodymind. Hierdoor kunnen ook oude en onverwerkte spanningen en emoties in deze weefsels aanwezig zijn.

  Bij het opdoen van levenservaring(en), in moeilijke situaties of bij trauma kan het zo zijn dat de ervaringen niet verwerkt kunnen worden. Het lichaam lost dit op door de spanningen op te slaan in de bindweefsels. Zo wordt het lichaam ermee belast. De spanningen die hierdoor onstaan worden in de diepe bindweefselmassage gezien als een signaal dat het lichaam deze last niet langer meer kan dragen en dat er aandacht voor heling nodig is.

  Integratie

  De aandacht bij een behandeling richt zich veel minder op zogenaamd 'weghalen' van de pijn en juist op het toelaten daarvan, waardoor de delen in ons die niet kunnen stromen en niet kunnen worden gevoeld weer kunnen openen en kunnen worden toegelaten tot het geheel.

  In de training leer je dan ook technieken om met de gehele body mind te werken. Daarbij komen zowel fysieke technieken aan bod waarmee de weefsels kunnen worden geopend en begeleidingstechnieken om contact te maken met emotionele lagen en mentale weerstanden en blokkades. Van het inzicht wat hierdoor onstaat gaat een helende werking uit. Het lichaam hoeft deze energie nu niet meer vast te houden.

  Kenmerken van deze training:

  • Zeer effectief voor spanningen en blokkades
  • Ook voor chronische pijn of klachten kan diepe bindweefselmassage zeer goed worden toegepast.
  • Inzicht en toelaten als basis voor het helingsproces
  • Vertrouwen in en luisteren naar de wijsheid die in het lichaam aanwezig is.
  • Een diepgaande en zeer effectieve methode voor heling vanuit de kern.

   

  “Over de training diepe bindweefselmassage: Ik ben al heel wat jaren met massage bezig en heb op veel plekken al trainingen gevolgd. Ik had dan ook niet gedacht dat ik nog zoveel bij kon leren. Mijn cliënten reageerden er ook heel enthousiast op en mijn praktijk is er tijdens de training al beter door gaan lopen. Met deze methode kun je simpelweg op een heel eenvoudige manier in diepere lagen werken. Het is een heel uitgebalanceerde methode en ik raad hem iedereen aan die zich verder in massage wil ontwikkelen. ”

           
   

  “De training diepe bindweefselmassage was voor mij echt de verdieping waar ik naar zocht. Je leert zoveel nieuwe tools en technieken om in de diepere lagen van het lichaam en de daaraan gekoppelde body mind te werken en de invalshoek waarmee dat wordt gedaan is ook heel uitnodigend. Je kunt er in de praktijk mensen echt mee helpen om diepgewortelde spanningen los te laten en ik het ook aan mijn eigen lijf ondervonden dat je de body mind zich weer duurzaam kan verbinden. Ik kan het iedereen die met mensen werkt van harte aanbevelen! ”

           
   

  “Verbazingwekkend hoe het lichaam spreekt. Het is zo mooi als iemand zich opent. Bijzonder vond ik de technieken om met de bodymind connectie te werken. Dat geeft een mooie verdieping en is effectief voor meer dan ontspanning en het waarom achter de dingen te zoeken. Diepe bindweefselmassage is een tool om daarmee verder te gaan, ook ga ik dit volledig toepassen in mijn eigen praktijk. ”