Terugblik 2015

Terugblik 2015

2015 een jaar volop in beweging

2015 was een jaar waarop onze school volop in beweging was. Vreemd, omdat dit van te voren niet de bedoeling was. 2015 was het jaar waarin Positive Touch tien jaar bestond. Het zou, zo spraken we af, een jaar worden waarin we het eens wat rustiger aan zouden doen. Maar het leven laat zich moeilijk voorspellen bleek maar weer eens en zo werd het een jaar dat tegen onze plannen en verwachting geheel anders liep dan van te voren was gepland.

De eerste maanden

Al vanaf het eerste begin werd duidelijk dat het jaar voor ons anders zou gaan verlopen. Dit was vooral gelegen in de enorme toestroom van mensen naar onze school. Al op 8 januari konden wij 20 mensen begroeten tijdens de eerste open avond van het nieuwe jaar. Er kwam zoveel aanwas aan studenten dat we in februari besloten een extra opleidingsgroep van start te laten gaan.

Het bijzonder hiervan was dat er naast de reguliere stroom aan studenten een hele extra stroom aan studenten op gang begon te komen doordat dit mensen waren die bij masseurs een afspraak voor een massage maakten die door onze school waren opgeleid. Deze werden letterlijk zo geraakt dat zij er ook zelf mee aan de slag wilden gaan. Voor ons was dit de bevestiging dat wij op de goede weg zaten met de ontwikkeling van de opleiding tot integraal masseur.

Innerlijke ontwikkeling

Net als in ieder jaar heeft ook de opleding integrale massage een hele ontwikkeling doorgegaan. Gelukkig zijn we daar nog aan toe gekomen want door wat rustiger aan te doen zou er wat meer tijd vrijkomen aan de interne ontwikkeling. Naast de verschillende massage technieken is integrale massage in de loop der jaren steeds meer uitgegroeid tot een hele methodiek met een integratie van Oosterse en Westerse visies, lichaamswerk, coaching, bewustwording en innerlijke groei. Om dit allemaal vast te leggen hebben we in de tweede helft van het jaar heel wat vrije blokken in onze agenda ingeruimd om dit allemaal vast te leggen in wat tot het handboek voor integrale massage is uitgegroeid. Hierin staan alle stappen, begeleidingsmogelijkheden, toepassing en overwegingen uitgewerkt wat de kwaliteit en de mogelijkheden van de opleiding aanzienlijk heeft uitgebreid.

Massage, coaching, bewustwording en haptonomie

Het aanpassen van de reader bracht een heel nieuw speelveld in de opleiding op gang. Daardoor werd het mogelijk dat er in de opleiding steeds meer verdieping ontstond. Hierdoor hebben we in het afgelopen jaar gezien dat de massage een combinatie is gaan vormen tussen massage inhoudelijke vaardigheden, coaching, bewustwording en haptonomie. In de massage vind de feitelijke aanraking plaats en kenmerkt zich daarbij als een samenspel tussen de ontvanger en de masseur. Als masseur nodig je de ontvanger uit tot voelen, bewust ervaren en met volle aandacht bij het lichaam aanwezig te zijn. Wat is het signaal dat het lichaam iemand geeft? Het herstel richt zich dan ook niet op het fysieke lichaam alleen maar ook tot bewustwording van wat zich achter de spanning en in de diepere lagen van het lichaam bevindt. Om mensen daarbij uit te nodigen is een contactvolle manier van aanraken nodig die door haptonomische vaardigheden (de kunst van het aanraken) wordt ondersteund.

Reflectie en introspectie

Hiermee nodigt integrale massage de cliënt uit tot reflectie op zichzelf. De massage is er niet op gericht om van iets af te komen maar om de (soms verstoten of soms vervreemde of niet geleefde delen) in onszelf te integreren. Hiervoor wordt door ons het vier lichamen model toegepast. Dit is een model wat uitgaan van fysiek, mentaal, emotionele en spirituele verbanden die allemaal van invloed zijn op elkaar. De aanraking is erop gericht om zelf spanningen los te laten, bewust te voelen, te kijken en onderzoeken wat de oorzaak is van de spanningen die in het lichaam (of de geest) nog niet zijn verwerkt. Is het een mentale houding die voortkomt uit ons denken of zijn het emoties waar we in de loop van ons leven aan voorbij zijn gegaan.

Kroon op het werk aan het einde van het jaar.

Tijdens het vierde kwartaal van 2015 hebben wij bovendien de kroon op ons werk gezet. De opleiding was namelijk als opleiding integrale massage al door de KTNO en BATC landelijk erkend als massage opleiding maar na een herwaardering en een intensief accreditatie proces is de gehele twee jarige beroepsopleiding (opleiding integrale massage en holistisch jaar) vanaf begin 2016 geaccrediteerd op HBO niveau. Wat ons betreft een niveau waarheen de opleiding in de loop der jaren op natuurlijke wijze al heen was gegroeid en een prachtige erkenning voor de kwaliteit waar binnen onze school mee wordt gewerkt!

Vooruitblik 2016

Rond de kerst hebben we vooruit gekeken naar het komende jaar waarvan inmiddels alweer bijna een jaar is afgerond. Ook dit jaar gaan we weer voor rust omdat we hebben gezien dat dit een hele goede voedingsbodem voor veel moois is en die ertoe bijdraagt dat de dynamiek van het leven hanteerbaar kan zijn. Daarnaast zien we ook weer enorm uit naar het samenwerken met onze studenten in hun ontwikkeling als masseur. Om iedereen daarbij te helpen om de methodiek van integrale massage toe te passen vanuit zijn of haar eigen en unieke kwaliteiten en vaardigheid.

Daarnaast staan we zeker ook open voor alle verassingen dat dit nieuwe jaar ons brengt.

Hartelijke groet en Namasté,

Iljitsj en Renate.

Deel dit artikel: