Reflectie studiedag buik en orgaan massage

Reflectie studiedag buik en orgaan massage

Verdiepingsmodule integrale massage

In januari en februari jl. hebben wij een tweeluik buik en orgaan massage georganiseerd voor integraal masseurs die de opleiding integrale massage hebben afgerond. Waar massage is van oudsher vaak meer richt op de spieren, bindweefsels en gewrichten zijn we deze dagen ingegaan op het werken met de innerlijke orgaansystemen waarbij tevens de psycho-somatische taal van lichaam en geest uitgebreid aan bod is gekomen.

Opbouw van de studiedag

Een goede werking van het orgaan systeem is van uiterst belang om gezond en vitaal te zijn. Het is de taal van ons innerlijk waarin ook veel spanningen en emoties opgeslagen kunnen zijn. De tweeluik is erop gebaseerd om masseurs in staat te stellen in de massage contact te kunnen laten maken met deze lagen. De spreekwoordelijke taal zegt het vaak al, iets kan zwaar op de maag liggen, iemand kan iets op zijn of haar lever hebben liggen of het hart vast houden. Ook kan psychisch vasthouden in relatie tot de darmen staan.

We hebben deze dagen verschillende oefeningen gedaan om de verschillende orgaan gebieden in de massage te bereiken. Daarvoor zijn de massage inhoudelijke vaardigheden die de masseurs vanuit de opleiding al eigen hebben gemaakt verder uitgebreid. Het tweeluik was zo opgezet dat er een maand tussen beide dagen zat, waarmee de masseurs de tijd hadden om het geleerde van de eerste dag zelf bij hun cliënten in praktijk te brengen. Hierdoor was de motivatie tijdens de tweede dag weer zeer groot, zowel zijzelf als hun cliënten hadden het effect van de verdieping als zeer positief ervaren.

Invoelend en helend vermogen

Tijdens de tweede dag van het tweeluik kwamen ook verschillende haptonomische vaardigheden aan bod waardoor op een diepere laag contact met het lichaam en het buikgebied, als gevoelscentrum kon worden gemaakt. Omdat het lichaam als holistisch systeem functioneert werkt ontspanning of ontlading op één enkel gebied altijd naar alle andere gebieden door. Dat zagen we in deze studie dag dan ook op verschillende momenten weer heel duidelijk terug. Toch is het vaak zo dat er vaak één speficiek gebied is waar het makkelijkst los gelaten worden. Dit kun je zien als een knoop waar ook een volgorde in zit om hem uit de knoop te halen. Dat werkt in het lichaam precies zo. Dit invoelen kwam tijdens deze tweede dag dan ook uitvoerig aan bod. Dit proces van loslaten werd ook door het werken met de adem in combinatie met aanraking verder ondersteund waarmee het helend vermogen van de massage op een hele natuurlijke en vanzelfsprekende manier werd verhoogd.

Kortom: tijdens deze tweedaagse is door de deelnemers weer veel inspiratie opgedaan!

Iljitsj en Renate.


Nb, heb je zelf ook interesse om deel te nemen aan de opleiding integrale massage? Kijk hier voor de opleiding of de komende informatie avond.

Deel dit artikel: