Aanmelden

basiscursus integrale massage

De massage cursus van Positive Touch is een massage cursus voor mensen die willen kennismaken met massage of zich willen oriënteren op deelname aan de opleiding tot integraal holistisch masseur. Binnen deze massage cursus staat de basis van het masseren centraal. Hiervoor leer je een aantal technieken maar er is ook aandacht voor hoe de massage met aandacht voor de persoon gegeven wordt.

 • Aantal dagen: 2
 • Tijd: 09:30 tot 17:00
 • Prijs: € 225,00
 • Deelnemers: 12-16
Kenmerken
 • Kennismaking met integraal holistische massage
 • Combinatie oosterse en westerse massage technieken
 • Opbouw van de massage in combinatie met gevoel en intuïtie
 • Masseren met aandacht voor de persoon
 • Houding en grounding tijdens het masseren

Inhoud massage cursus

In deze massage cursus van twee dagen leg je de basis voor het geven van een massage op basis van de methodiek van integraal holistische massage die wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld binnen onze school. Om de massage te geven komt in de cursus een reeks afwisselende technieken uit oosterse en westerse vormen van massage aan bod. Deze leer je zo te geven dat er een goede opbouw in de massage en mooie flow van masseren ontstaat.

Kenmerkend daarbij is dat je de massage leert geven met aandacht voor de persoon. Dit doe je onder andere door het eigen maken van een mooie contactvolle manier van aanraken en het afstemmen van de verschillende massage technieken op de persoon. Doordat je daarbij vanuit een goede lichaamshouding leert werken ontstaat een massage waar je als masseur zelf ook energie van krijgt.

Uitwerkingen integraal holistische massage

 • Ontspanning van spieren, weefsels en gewrichten.
 • Ruimte voor nieuwe energie.
 • Spanningen los leren laten en meer aanwezig zijn in het moment.
 • Meer in contact met het lichaam en gevoel.
 • De levensenergie weer vrij laten stromen.
 • Oude spanning los kunnen laten.
 • Meer rust en ruimte in jezelf ervaren.

Opzet van de cursus

De cursus is zo opgezet dat alle onderdelen van het geven van de massage overzichtelijk aan bod komen. Zo kun je een goed beeld vormen van de mogelijkheden van integrale massage waarbij naast het zelf oefenen in het geven van de massage ook ruimte is voor vragen en reflectie. Hiermee vormt deze cursus een complete basiscursus waarmee je als deelnemer veel ervaring met het geven van een massage op kunt doen.

Er wordt gewerkt in een rustige en open sfeer waarbij veel tijd is om te oefenen en ook zelf te ervaren wat de uitwerking van een integrale massage is.

 • Programma

  De cursus bestaat uit een programma van twee dagen waarbij je de mogelijkheden van het masseren stap voor stap eigen maakt en zelf ook door het ontvangen van de massage kunt ervaren wat de uitwerking van een integrale massage is. Naast het praktijkgedeelte wat in deze cursus aan bod komt is er ook aandacht voor een stuk onderbouwing en theorie waarmee je in staat bent om de massage die je geeft goed te kunnen plaatsen.

  Programma dag 1

  • Kennismaking, setting en bespreking van de werkwijze tijdens de cursus.
  • Opbouw van de massage en basistechnieken voor de rug.
  • Houding, grounding en ademhaling tijdens het masseren.
  • Afstemming van de massage op de persoon.
  • Massage van de benen met verschillende technieken.
  • Afronding dag 1.

  Programma dag 2

  • Blok achtergrond van integraal holistische massage
  • Massage van de rug, herhaling met verdieping van technieken voor de schouders.
  • Kwaliteit van aanraking en masseren vanuit intuïtie en gevoel.
  • Masseren van de voorkant van het lichaam en de nek.
  • Evaluatie en afronding van de cursus.
 • Aantal deelnemers

  Het aantal deelnemers wat deelneemt aan deze cursus is minimaal 12 en maximaal 16 personen.

  Cursusdata
  • Zaterdag 30 en 31 januari 2021 (nog meerdere plaatsen vrij).

  Lestijden
  Beide dagen starten om 09:30 en worden om 17:00 afgerond

  Docenten
  De cursus wordt afwisselend gegeven door Iljitsj van Kessel en Renate Pico.

  Cerficicaat en cursusboek
  Na afloop van de cursus ontvang je een cerficicaat van deelname en cursusboek waarin je hetgeen tijdens de cursus is aangeboden rustig na kunt lezen.

  DVD
  Daarnaast is het mogelijk om na afloop van de cursus een DVD te kopen waarin je alle onderdelen die tijdens de cursus aan bod zijn gekomen op film na kunt zien. De kosten van deze DVD bedragen 19,50 euro.

  “Ik heb eind januari aan de cursus deelgenomen en het geheel als bijzonder positief ervaren. Iljitsj en Renate geven op een hele mooie manier les en stemmen echt af op de groep. De massage die je leert bestaat uit een hele mooie structuur waar direct al veel ontspanning en een helende werking van uitgaat. Daarnaast laten zij heel goed zijn hoe je daarbij af kunt stemmen op de persoon en vanuit je eigen intuïtie kunt masseren wat de massage alleen maar meer verdieping geeft. Ik heb echt van dit weekend genoten en zelf ook veel spanningen los kunnen laten, zowel tijdens het masseren als tijdens het ontvangen. Het mooie is ook dat wat je leert echt een waardevol geheel is. Ik vond het zo mooi dat ik daarna gelijk met de opleiding verder ben gegaan.”

           
   

  “Begin februari heb ik de basiscursus integrale massage bij Positive Touch gevolgd en ik het de cursus en de manier waarop je leert masseren heel mooi gevonden. Je leert in de cursus echt met mensen werken. Het contact wat je met de technieken en de opbouw van de massage leert maken is daarbij heel mooi. Je leert heel rustig en vanuit een open houding werken. De structuren die je daarbij eigen maakt helpen je enorm om de massage vorm te geven, daar kun je echt op verder bouwen. Ik stond er van te kijken hoe diepgaand en helend de massage al tijdens het cursusweekend is geweest. Ik voelde de massage nog dagen lang in mijn lichaam doorwerken. Iljitsj en Renate nemen je tijdens het weekend echt mee op reis. Het is voor mij heel belangrijk om me welkom te voelen en dat is tijdens deze cursus echt zo geweest. Ik kan dan ook niets anders dan deze cursus aan iedereen van harte aanbevelen!”

           
   

  “Deze cursus heeft mij heel enthousiast over masseren en de methode waarmee wordt gewerkt bij Positive Touch gemaakt. Ik vind het heel bijzonder hoeveel je in één weekend kan leren. En de aandacht, de zorgvuldigheid, de gedegenheid en ook de schoonheid van het vak kwam hier in al zijn puurheid naar boven. Iljitsj en Renate zijn twee geweldige docenten die je met plezier het vak laten eigen maken. Maar deze cursus gaat ook over veel meer dan masseren alleen, over contact, over menszijn, verbinding, heelheid en gewoon zijn...deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die deze bijzondere manier van aanraken eigen wil maken.”

           
   

  “Ik heb aan de cursus afgelopen zomer deelgenomen. Ik vond het een verademing om zo met mensen te werken. Te voelen, te ervaren, in stilte samen te zijn, te proberen en in de massage te doen zoals je het voelt. Het is een hele pure massage. De technieken die je leert zijn daar heel ondersteunend bij. Wat ik heel fijn vond was dat er tijdens de cursus veel ruimte is om te proberen. Je krijgt heel goed instructie, maar ook om er wat mee te doen. Ik merk dat ik dat heel waardevol vond. Iljitsj en Renate zetten daarbij een hele open sfeer neer om tijdens het weekend vanuit te werken. Dat maakt dat je als groep snel verbinding met elkaar kunt maken. Ik heb deze cursus dan ook als heel waardevol ervaren. ”

           
   

  “In vond de basiscursus heel erg mooi om te volgen. Je krijgt een goed beeld van de mogelijkheden en wat je allemaal in een massage kan doen en in welke lagen je allemaal kunt werken. Alles wat aan bod komt wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd en er is veel ruimte om zelf te oefenen. Ik vond het een mooie ervaring waar zeker mijn omgeving ook de vruchten van zal plukken. ”

           
   

  “Thuis gaf ik al wat massages waar mijn omgeving heel blij mee is, maar ik wilde meer over de achtergrond van de technieken leren en daarom had ik deze cursus uitgekozen en ik ben nogal verbaasd uit deze cursus gekomen juist omdat er zoveel mee mogelijk is en omdat er zo goed over deze massage is nagedacht. De technieken, de houding, het contact, de aanraking, alles komt bij elkaar samen. Ik kan dan ook niets anders doen dan deze cursus aan iedereen van harte aanbevelen. Daarnaast heb ik tijdens deze cursus ook heel wat dingen zelf kunnen loslaten. Iljitsj en Renate zijn daar heel ruimtegevend bij geweest!. Hartelijke dank voor deze mooie cursus allemaal! ”