Aanmelden

Cursus klassieke massage

Klassieke massage bevat een brede verzameling aan technieken en mogelijkheden om de massage mee vorm te kunnen geven. Het uitgangspunt van deze technieken is om tot een betere afstemming in de massage te komen en het zelfhelend vermogen van het lichaam en daarmee van de massage te vergroten.

 • Aantal dagen: 4
 • Tijd: 09:30 - 15:00
 • Prijs: € 425,00
 • Deelnemers: 12 - 16
Kenmerken
 • Goede beheersing van reeks uitgebreide massage technieken
 • In de verschillende lagen van het lichaam kunnen werken
 • Deze lagen aan elkaar kunnen verbinden
 • Het zelfhelend vermogen van het lichaam vergroten

Afstemming in de massage

De technieken uit de klassieke massage zijn zeer veelzijdig en vergroten je mogelijkheden als masseur. Deze cursus vormt daarmee een goede aanvulling voor iedereen die de basiscursus heeft gevolgd. Tijdens de cursus komen veel nieuwe technieken aan bod, deze ondersteunen je vaardigheden als masseur.

De technieken die aan bod komen helpen je om meer diepte in de massage te kunnen maken, om verschillende lagen in het lichaam te kunnen bereiken en deze ook onderling met elkaar te kunnen verbinden waardoor de doorstroming en het zelfhelend vermogen in het lichaam wordt geactiveerd.

Daarnaast staan we tijdens deze cursus stil bij de intuïtieve vaardigheden van de massage en hoe je de massage beter af kunt stemmen op de persoon. Ieder mens en ieder lichaam is immers anders en zal dan ook anders op je massage reageren. Door middel van de technieken die in deze cursus aan bod komen ben je in staat om daar beter op in te spelen.

Uitwerkingen

De uitwerkingen van klassieke massage zijn heel divers. Dat komt ook mede door de veelzijdigheid van de technieken. In de cursus besteden we zowel aandacht aan het toepassen van de afzonderlijke technieken als aan combinatie volgordes waardoor er een goede flow van masseren ontstaat en het lichaam zich optimaal voor de massage kan openen.

 • Programma

  Het programma van deze cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Technieken voor het masseren van de huid en oppervlakkige spierlagen
  • Gerichte technieken voor diepere spierlagen
  • Technieken om de verschillende lagen in het lichaam met elkaar te verbinden (beter doorstroming)
  • Technieken (en methodiek) voor het opsporen van spanningsgebieden
  • Massage van bindweefsel en spanningen die daarin aanwezig zijn
  • Hoe je de massage vorm kunt geven vanuit de body mind
  • Inzicht in de anatomie en fysiologie van bovenstaande aspecten.

  Tijdens de cursus wordt steeds op verschillende delen van het lichaam gewerkt. Hierdoor leer je de mogelijkheden van klassieke massage op het hele lichaam toe te passen. Naast het toepassen van de afzonderlijke technieken is er bovendien aandacht voor combinatie volgordes en het werken met specifieke cases waaronder het werken met specifieke spanningsgebieden en het werken vanuit de body mind.

  Naast de technische vaardigheden gaan we ook in op het toepassen van een aantal methodische werkwijzen waardoor het effect en de uitwerking van de massage aanzienlijk wordt vergroot. Een voorbeeld hiervan is dat je bij spanningsgebieden bijvoorbeeld eerst leert om het lichaam voor de massage te openen waardoor ruimte ontstaat om de uitwerking van de massage vanuit de persoon te laten plaatsvinden (en niet vanuit het fysieke lichaam alleen). Hoe je de technieken zo op kunt bouwen dat je op eenvoudige wijze toegang tot diepe lagen in het lichaam krijgt. Wat je kunt doen om energie die is vrijgekomen te verspreiden en verdelen, hoe je vervolgens in nog diepere lagen kunt werken door het lichaam daar ruimte voor te geven.

  Opbouw van het lichaam

  Het lichaam is gezond wanneer de energie er goed en vrij doorheen kan stromen en ook in vast kan worden gehouden. In de Engelse taal wordt daarvoor het woord radiant gebruikt, een woord wat in het Nederlands niet echt op die manier wordt gebruikt. Radiant houdt in dat het lichaam zowel ontspannen is als geladen. Het is niet zacht en niet hard maar precies er tussen in. In het Nederlands zou het vibrerend kunnen worden genoemd.

  Wanneer we meer in detail naar het lichaam kijken zien we dat het lichaam uit zeer veel verschillende lagen bestaat. Zo is er de huid, de oppervlakkige spierlagen, bindweefsellagen en diepere spierlagen. Deze lagen zijn zowel onderling met elkaar verbonden als ook met dat deel van het bewegingsapparaat dat bestaat uit de botten en de gewrichten. Daarnaast zijn er ook nog andere systemen in het lichaam aanwezig die allemaal van invloed zijn op elkaar: de ademhalding, spijsvertering, hormoon huishouding en het zenuwstelsel.

  Spanningen die zich voordoen op het ene vlak werken op al deze andere lagen door. Omgekeerd werken spanningen die worden losgelaten op een niveau ook in al deze andere lagen door. Dat is kenmerkend van een holistisch systeem. Naast deze fysieke aspecten staan deze lagen ook nog eens in verbinding met andere lagen van wie iemand is als mens: mentaal, emotioneel en spiritueel. Waneer spanningen worden losgelaten kan iemand weer meer open voor het leven gaan staan.

  Cursus

  In deze cursus leer je de mogelijkheden van klassieke massage zo toe te passen dat zowel lichaam als geest zich kunnen herstellen, dat spanningen kunnen worden losgelaten en dat energie weer vrij door het lichaam kan stormen waardoor ook de verbinding tussen lichaam en geest weer in een meer open verbinding met elkaar komt te staan. Je krijgt daarbij gevoel voor de lagen waarin de spanningen aanwezig zijn, in welke gebieden weefsels meer tot ontspanning kunnen komen en in andere gebieden juist kunnen worden verstrekt waarmee de gezondheid van het lichaam als geheel weer goed in balans kan komen en iemand ook weer goed in contact met zichzelf en zijn of haar lichaam komt te staan.

 • informatie

  Aantal deelnemers
  Minimaal 12 maximaal 16.

  Cursusdata

  Cursusduur
  4 dagen

  Niveau
  Om aan deze cursus deel te nemen heb je minimaal een basiscursus ontspanningsmassage gevolgd.

  Aanvang
  Beide dagen van 09:30 tot 16:00

  Docenten
  Iljitsj van Kessel en Renate Pico.

  “Vooral de fijngevoeligheid van de technieken en de manier waarop je ze allemaal met elkaar kunt combineren heeft me heel erg aangesproken. Daarnaast heeft de koppeling met anatomie met ook heel veel inzicht gegeven. Ik kan iedereen deze cursus aanbevelen. ”

           
   

  “Deze cursus heeft op heel positieve wijze aan mijn ontwikkeling als masseur bijgedragen. Ik merk dat het masseren nu veel makkelijker gaat en ik veel meer inzicht heb in wat ik voor iemand kan doen. ”

           
   

  “Heel mooi hoe je met deze technieken zoveel diepgang in de massage kunt bereilen. De kwaliteit van mijn massage is hierdoor heel erg vooruit gegaan. ”