Aanmelden

Basiscursus integrale massage

De basiscursus integrale massage is een goede start voor mensen die willen kennis maken met massage of willen kijken of zij in de toekomst iets met massage willen gaan doen. De cursus geeft een breed beeld van wat met massage mogelijk is. Daarbij is zowel aandacht voor je eigen houding, het werken vanuit intuïtie en er komen verschillende massage technieken aan bod.

 • Aantal dagen: 2
 • Tijd: 09:30 tot 16:30
 • Prijs: € 225,00
 • Deelnemers: 12-16
Kenmerken
 • Kennismaking met massage
 • Leren werken met technieken uit de integrale massage
 • Opbouw van de massage en afstemming op de persoon
 • Helende uitwerking op zowel het lichaam als de geest
 • Technieken gecombineerd met intuïtie en gevoel

Opzet van deze cursus

De opbouw van de cursus is zo dat je in twee dagen in een rustig tempo leert wat de mogelijkheden van integrale massage zijn. Daarbij komen verschillende technieken uit verschillende massagevormen aan bod. In de cursus leer je deze zo te geven dat er een mooie flow in het geven van de massage ontstaat. Tijdens de cursus staan we ook stil bij de methodiek van integrale massage waardoor er meer diepgang in het geven van de massage ontstaat.

Naast het eigen maken van de verschillende massage technieken die in de cursus aan bod komen is er ook veel aandacht voor de kwaliteit van aanraken en de afstemming in de massage wat bijdraagt aan een contactvolle en op de persoon afgestemde manier van masseren. De technieken die in deze cursus aan bod komen voor het geven van de massage zijn afkomstig uit zowel oosterse als westerse vormen van massage. Hiermee kun je zowel zacht en verbindend masseren en aandacht te geven aan iemand als geheel als ook dieper masseren en ruimte geven aan specifieke spanningen.

Bij het eigen maken van de technieken besteden we ook aandacht aan het werken vanuit een goede lichaamshouding. Een goede lichaamshouding maakt dat de uitwerking van de massage dieper kan gaan. De massage wordt dan door de ontvanger beter gevoeld. Bovendien draagt het werken vanuit een goede lichaamshouding er ook toe bij dat je zelf ook energie van het masseren krijgt.

Onderdelen die in de cursus aan bod komen

 • Technieken waarmee je het hele lichaam leert masseren
 • Toepassen van technieken in combinatie met intuïtie en gevoel
 • Het eigen maken van een invoelende en contactvolle manier van aanraken
 • Activering van het zelfhelend vermogen
 • Opbouw en indeling van de massage
 • Flow en variatie in de massage
 • Werken vanuit een efficiënte lichaamshouding
 • Mindfullness
 • Aanwezig zijn in het moment
 • Aandacht voor het ontvangen van de massage
 • Ontspanning en balans

Hiermee is de cursus zo opgezet dat stap voor stap alle onderdelen van het masseren overzichtelijk aan bod komen en je een goed beeld van de mogelijkheden van het masseren krijgt. Naast het eigen maken van de massage is er ook aandacht voor een stuk uitwisseling en reflectie met medecursisten waardoor je een goed beeld kunt vormen van de uitwerking die de massage heeft. Hiermee vormt deze cursus een compleet geheel waarmee je als deelnemer in korte tijd veel ervaring met het masseren op kunt doen.

 • Programma

  Het programma van de cursus is erop gericht dat je in twee dagen een goed beeld kunt vormen van de mogelijkheden die integrale massage te bieden heeft. Daarbij staat in deze cursus zowel het geven als het ontvangen van de massage centraal. Beide dagen komen verschillende mogelijkheden het masseren aan bod en doen we daar verschillende oefeningen voor. Daarbij is tevens aandacht voor de uitwerking die een integrale massage heeft.

  Hieronder kun je lezen wat het programma van beide lesdagen is:

  Programma dag 1

  • Kennismaking, setting en bespreken werkwijze in de cursus.
  • Uitleg en oefening met lichaamshouding, ademhaling en gebruik tafel.
  • Massage van de rug (basis technieken, opbouw van de massage).
  • Massage van de armen en de benen.

  Programma dag 2

  • Blok visie en methodiek van integrale massage
  • Herhalen van de rug met verdieping van technieken op de schouders. 
  • Massage van spanningen in de spieren (blokkades).
  • Massage voorkant van het lichaam en de nek.
  • Evaluatie en afronding van het weekend.

  Naast dat deze cursus heel goed als een afzonderlijke cursus te volgen is biedt deze cursus ook een hele goede mogelijkheid voor mensen die zich op de opleiding willen oriënteren. Tijdens één van de pauze is er ook de gelegenheid om wat dieper op de opleiding integrale massage in te gaan.

  Cursusboek, DVD en Certificaat

  De cursus wordt op zondag rond 16:30 afgesloten. Als deelnemer ontvang je na afloop een cursusboek waarin alle technieken die tijdens de cursus aan bod zijn gekomen met duidelijk fotomateriaal zijn uitgewerkt. Daarnaast is het mogelijk om alles thuis nog een rustig na te kunnen kijken door de aanschaf van een DVD waarin alle lesblokken duidelijk zijn uitgewerkt.

  Daarnaast ontvang je als deelnemer aan deze cursus na afloop van deze cursus een mooi vormgegeven certificaat.

  Deelname opleiding

  De ervaring leert dat veel mensen die aan deze cursus deelnemen ook interesse hebben om deel te nemen aan de opleiding. In dat geval raden we je aan om vooraf even contact met ons op te nemen om te bekijken of het raadzaam is om daarvoor alvast een reservering te maken. De ervaring leert namelijk dat het aantal beschikbare plaatsen voor deelname aan de opleiding beperkt kan zijn.

 • Data & Info

  Aantal deelnemers
  Het aantal deelnemers aan deze cursus is minimaal 12 en maximaal 16 personen.

  Cursusdata
  • Zaterdag 9 en zondag 10 november (nog meerdere plaatsen vrij)

   

  Lestijden
  Beide dagen starten om 09:30 en worden om 16:30 afgerond

  Docenten
  De cursus wordt afwisselend gegeven door Iljitsj van Kessel en Renate Pico.

  “Begin februari kennis gemaakt met de tweedaagse basiscursus integrale massage. In twee dagen heb ik veel geleerd en genoten van de sfeer waarin wordt gewerkt. Ik vond het geweldig en het vult heel mooi aan in mijn praktijk voetreflex. In april van dit jaar ben ik met de opleiding integrale massage gestart! De benadering van de mens als geheel spreekt mij heel erg aan! ”

           
   

  “Ik heb het weekend van 6 en 7 februari 2016 deelgenomen aan de Basis cursus Integrale massage. Voor mij was de insteek om masseren zelf te gaan leren om zo ook te ervaren om ook de gever te zijn. Het was een geweldige ervaring om hieraan deel te nemen. Voor mij heel grensverleggend. Een echte aanrader!! Hartelijke groet! ”

           
   

  “Begin februari kennis gemaakt met de tweedaagse basiscursus integrale massage. Ik vond het geweldig en wil het ook zeker toe gaan passen naast mijn praktijk voetreflexologie. Ik heb in die twee dagen veel geleerd van Renate. De benadering naar de mens toe is hetzelfde als bij voetreflexologie, dus voor mij een prima aanvulling. Renate, je bent een topper!”

           
   

  “Ik heb de afgelopen jaren regelmatig last gehad van mijn onderrug. Er waren dagen bij dat ik moeite had om te lopen en sporten vanwege de pijn. Na de zomer van 2013 heb ik mij laten masseren door Iljitsj. Na de massage viel het mij op dat ik geen pijn en last meer had aan mijn onderrug. De vervelende steek en het ongemakkelijke gevoel is weg. Ik ben hier zo geintrigeerd door geraakt dat ik kortgeleden de basis cursus integrale massage ben gaan doen. Dennis (Leiden)”

           
   

  “Afgelopen weekend nam ik deel aan de basiscursus integrale massage om mijn vaardigheden op te frissen en nieuwe inspiratie op te doen. En wat was het een mooi en leerzaam weekend! Ik ben heel enthousiast over de manier waarop Iljitsj en Renate deze workshop geven, over de zorgvuldigheid, de gedegenheid, de schoonheid van het werken vanuit Heelheid en ook over de gewoon-heid en de speelsheid. Een aanrader voor beginner en gevorderde. ”

           
   

  “Dank zij jullie cursus heb ik er een passie bij: masseren! Het is heel mooi om te doen, geen concept, maar echt en dat voel je als je de massage geeft. Ik ben heel blij dat ik deze cursus heb gedaan en ik ga zeker de opleiding bij jullie volgen! ”

           
   

  “De basiscursus was heel goed. Ik heb door deze cursus een goed beeld gekregen van de mogelijkheden van integrale massage en erg mooie technieken om te doen. Je gaat deze cursus ook echt gelijk de diepte in en het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd. Daarbij is er veel ruimte om zelf te oefenen. Echt top! ”

           
   

  “Omdat jullie holistische massage cursussen geven heb ik voor Positive Touch gekozen. Ik vind het masseren heel mooi om te doen, prachtig wat je aan andere mensen kunt geven vanuit jezelf met je handen. Jullie hebben en hele bijzondere massage ontwikkeld. Ik verheug me nu al op alle massages die ik ga geven! Dank jullie wel!”